Arcjóga a reggeli rutinban! Így teremts helyet, teret és időt az új szokásaidnak!

, ,
faceyoga.hu-arcjoga-napirutin

Gyakran tapasztalom, hogy annak ellenére, hogy napi 5 perc arcjóga rendszeres alkalmazásával már látható eredményeket érhetünk el arcunk fiatalításában, sokszor felmerül a kezdetben lelkes érdeklődőkben, hogy „nekem erre nincs időm”.

Ha Te is így érzed és gondolod, akkor olvasd tovább ezt a bejegyzést, amiben néhány tippet adok ahhoz, hogy hogyan teremts helyet, teret és időt az új szokásaidnak, legyen az akár a rendszeresen végzett napi 5 perces arcjóga vagy bármilyen más tevékenység.

Manapság pozitív szokásokat kialakítani az egyik legfontosabb készség.

De mégis hogyan kezdjünk hozzá? Hogyan kerüljük el, hogy a kezdeti lelkesedés után elfogyjon a lendület és idővel minden visszatérjen a régi kerékvágásba?

Ugyanúgy ahogy a rendszeres fogmosást, az arcjógázást vagy bármilyen más pozitív szokást is beépíthetsz az életedbe.

A mindennapi rutin feladatainkon nem gondolkodunk, egyszerűen csak csináljuk őket, mert így szoktuk meg. Amikor egy új szokást szeretnénk kialakítani, attól függően, hogy mennyire nagy vagy nehéz az adott feladat (szokás), annál több akaraterőre, önfegyelemre van szükségünk ahhoz, hogy sikeresen beépítsük a mindennapi rutinunkba.

Az egyszerűbb szokásokhoz elég lehet 21 nap, míg az összetettebb új szokások kialakításához és megszilárdításához akár egy évre is szükségünk lehet.

Először is fontos, hogy tudatosítsuk, hogy egy új szokás bevezetével különböző fázisokon fogunk keresztülmenni.

  • Kezdetben lelkesek és motiváltak vagyunk az új célunkkal kapcsolatban és úgy érezzük, hogy ez biztosan sikerül, talán egy kicsit túl is toljuk a dolgot, mert visz előre a lelkesedés.
  • Néhány nap múlva viszont szembesülünk azzal, hogy mégsem megy olyan könnyen a dolog, és nagyobb erőfeszítésre van szükség a sikerhez, mint ahogy elképzeltük.
  • Ekkor kezd beindulni a halogatás, elkezdjük szabotálni a változást. Mintha egy kis hang folyamatosan beleduruzsolna a fülünbe, hogy inkább a megszokott dolgainkkal foglalkozzunk.
  • Ha sikerül ezen a fázison túljutni, akkor túl vagyunk a nehezén. Az ellenállás egyre csökken bennünk és jó úton haladunk ahhoz, hogy az új szokás beépüljön a mindennapjainkba.

Ha ezzel a teljesen természetes folyamattal tisztában vagyunk, azzal már előre felkészülhetünk az új szokásunk kialakítására és ha éppen alábbhagy a lelkesedésünk vagy valamilyen nehézséggel szembesülünk, akkor tudjuk, hogy ez egy tejesen természetes folyamat. A tudatalattink próbál a komfortzónában tartani.

Néhány jó tanács ha új szokást, pl a napi 5 perces arcjógázást szeretnéd beépíteni a mindennapjaidba:

Emlékeztesd magad!

Az arcjóga esetében például kitehetsz egy post-itet a fürdőszoba tükörre, hogy biztosan ne felejtsd el, hogy reggel az arcápolás után elvégezz néhány arcjóga gyakorlatot. A reggeleink általában a megszokott rutin szerint alakulnak, autopilóta üzemmódban végezzük a reggeli készülődést. Az emlékeztetővel elkerülheted a „mit is akartam?” töprengést és hogy akkor jusson eszedbe, hogy arcjógázni szerettél volna, amikor már beindult a napi hajtás a munkahelyeden.

Egyszerre csak egy szokásra koncentrálj!

Ha nagyon húzósak a reggeleid és úgy érzed, hogy folyamatos késésben vagy, akkor legyen csak egy gyakorlat, de azt minden reggel végezd el. Amikor egy gyakorlat már biztosan megy minden reggel, akkor emeld 2-re és így tovább. (Hosszú távon ajánlott váltogatni az arcjóga gyakorlatokat, éppen úgy mint más mozgás, sport esetében is)

Ne hagyd kizökkenteni magad!

Időnként előfordul, hogy teljesen felborul a napirendünk vagy bármi ok miatt kimarad 1-2 nap is akár, ami az új szokásunk nélkül telik el. Ilyenkor ne hagyd kizökkenteni magad, ne add fel! Tipikusan ilyenkor szoktuk feladni, mondván, hogy már úgysem lesz tökéletesen teljesítve a célunk. Gondolj arra, hogy a jó is elég, ne akarj rögtön tökéletes eredményt. Ha kimaradt 1-2 nap, folytasd a tervek szerint a következő napon.

Dokumentáld az új szokásodat!

Akár egy applikációban, a számítógépeden, a határidőnaplódban jegyezd fel, ha aznap elvégezted a feladatatot. Ez egy nagyon egyszerű eszköze a pozitív új szokásaink megszilárdításának.

Készítettem egy napi rutint dokumentáló letölthető/nyomtatható pdf fájlt, ebben vezetheted a napi rutinodat. Nem csak a reggeli / esti 5 arcjóga gyakorlatnak, de az arcápolásnak és az étkezésnek is nagy szerepe van abban, hogy mit látunk amikor a tükörbe nézünk. Használj természetes összetevőket tartalmazó, a bőrtípusodnak megfelelő arcápolási termékeket és figyelj az egészséges étkezésre. Lehetőleg kerüld a finomított cukrokat, az adalékanyagokat és a gyulladáskeltő ételeket.

Arcjógázz néhány percet minden nap, hidd el, az eredmény nem marad el!

Tarts ki! Megéri!

Kattints a képre és töltsd le pdf-ben a napi rutinkövetőt!